Psykiatri
Mångbesökare får hjälp av grundlig utredning
Publicerad: 22 maj 2007, 12:52
HEDERSPRIS Mångbesökarmodellen vid Länssjukhuset i Kalmar har
minskat andelen akutbesök. Dessutom har den gjort en svårtillfredsställd patientgrupp nöjd med sin fortsatta vård. Det gillade Guldskalpelljuryn och utdelade ett hederspris.
Mångbesökarmodellen på akutkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar var mycket nära att vinna årets Guldskalpell. Att ett hederspris skulle gå till det särskilda systemet att ta hand om så kallade mångbesökare, en liten klick patienter som står för en oproportionerligt stor andel av vårdkonsumtionen, var därför självklart.
Projektledaren Erik Lexne, psykiater och överläkare vid länssjukhusets akutklinik, är väldigt glad när Dagens Medicin ringer upp.
– Hederspriset är ett verkligt erkännande av vårt sätt att arbeta, konstaterar han och berättar att jubelklangen fortsätter: Mångbesökarmodellen är också nominerad till Götapriset som delas ut vartannat år till det bästa utvecklingsprojektet inom offentlig sektor.
Arbetssättet som väcker så mycket uppmärksamhet har tillämpats på Länssjukhusets akutklinik sedan november 2004, först i projektform och numera fullt implementerat. Kortfattat går mångbesökarmodellen ut på att alla patienter som besökt akutkliniken mer än fyra gånger på ett år genomgår en grundlig utredning av ett multidisciplinärt team. Teamet består av akutsjuksköterska, psykiater, farmaceut och arbetsterapeut, se Dagens Medicin nr 14/07.
Resultatet av utredningen skickas till primärvården och patientens egen distriktsläkare för fortsatta åtgärder. Ofta handlar det om felaktig eller opassande medicinering. Psykiatrisk problematik som ångest, depression eller missbruk är också mycket vanligt. Mer än 50 procent av dem som utretts har fått en psykiatrisk diagnos.
Multidisciplinära team liknande det inom mångbesökarmodellen är i sig inget unikt. Det är just att teamet finns på akuten som gör Kalmar speciellt, menar Erik Lexne.
– Alla mångbesökare kommer till akuten förr eller senare. På en förmiddag kan vi knyta upp primärvård och kommun och samla alla kompetenser som behövs. Det är det få som klarar, säger han.
Juryns motivering:
Mångbesökarmodellen tar ett framgångsrikt helhetsgrepp på en grupp sköra patienter som sjukvården haft svårt att hjälpa. Flera discipliner arbetar tillsammans och visar på nya vägar för att bistå en grupp patienter som har en ofta dold och outredd problematik.