Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Manipulerat minne minskade drogbegär

Publicerad: 13 april 2012, 13:29

Tidigare heroinmissbrukare fick minskat drogsug om minnen av missbruk först framkallades innan personerna utsattes för så kallad avbetingning genom att titta på en videofilm om missbruk. Det visar en kinesisk pilotstudie i tidskriften Science.


Avbetingning, eller utsläckning, är en metod inom klinisk psykologi som testats för att minska tidigare missbrukares begär efter droger.

Principen är att personen exponeras för påminnelser om missbruk, till exempel genom att titta på olika missbruksrelaterade bilder. Då deltagarna inte har tillgång till drogen är tanken att deras drogbegär till slut ska trubbas av.

Forskare vid universitetet i Peking tror sig nu ha funnit ett sätt att förbättra resultaten av metoden. De lät tidigare heroinmissbrukare först titta på en fem minuter lång videofilm om heroinmissbruk innan de efter en kort paus exponerades för själva avbetingningen – i detta fall att titta på ytterligare videofilm om heroinmissbruk under en timme.

När försökspersonerna vid upprepade tillfällen under en uppföljningsperiod på 180 dagar utsattes för påminnelser om drogmissbruk hade de ett mindre drogbegär, jämfört med försökspersoner som först fått titta på en neutral videofilm av ett lantligt landskap eller försökspersoner som haft en lång paus mellan den första videofilmen om drogmissbruk och avbetingningen.

Även ett liknande experiment på råttor gav motsvarande resultat. Enligt de kinesiska forskarna är fynden samstämmigt med en teori om att minnen lättare kan bearbetas om de först framkallas.

De anser att metoden är lovande som icke farmakologisk behandling av drogsug hos tidigare missbrukare.

Läs abstract till artikeln:

Yan-Xue Xue med flera. A Memory Retrieval-Extinction Procedure to Prevent Drug Craving and Relapse. Science 2012; 336: 241–245

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev