Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Medelhavskost kan skydda mot insjuknande i depression

Publicerad: 6 oktober 2009, 10:29

Medelhavskost kan skydda mot insjuknande i depression

Foto: Foto: Photos.com

Personer som åt en kost rik på bland annat fisk och grönsaker men fattig på kött löpte mindre risk att bli deprimerade, enligt en ny studie.


Psykiska sjukdomar är vanligare i nordeuropeiska länder än i länderna runt Medelhavet, enligt spanska forskare som nu har undersökt om det finns en koppling till den så kallade medelhavsdieten. Det är en kost bestående av mycket frukt och grönt, fisk och omättat fett och sädesslag, måttligt intag av alkohol och mejeriprodukter, samt lågt intag av rött kött.

I studien fick 10 094 friska universitetsstudenter svara på en enkät om sina kostvanor. Forskarna kategoriserade sedan deltagarna i fem grupper beroende på i vilken utsträckning de åt enligt medelhavsdieten.

Efter i snitt 4,4 år hade 480 personer insjuknat i depression, 324 kvinnor och 156 män. Det visade sig att den femtedel som åt medelhavskost i högst grad hade 30 procent lägre risk att drabbas av depression, jämfört med den femtedel som åt sådan kost i lägst utsträckning.

Resultaten kvarstod även efter att de justerats med hänsyn till personlighetsdrag som ökar risken för depression, exempelvis ängslighet.

Inte heller förekomsten av hjärt-kärlsjukdom påverkade resultatet, vilket enligt forskarna pekar på att effekten på depression inte beror på att medelhavskosten minskar kardiovaskulära riskfaktorer.

Forskarna, som är verksamma vid bland annat universitetet i Las Palmas på Kanarieöarna, drar slutsatsen att medelhavskost skulle kunna skydda mot insjuknande i depression, men att sambandet behöver undersökas i större studier.

Som möjliga orsaker till de goda effekterna nämner de att olika komponenter i medelhavsmaten, exempelvis omättade fetter och antioxidanter, kan påverka både hjärnan och blodkärlen på ett positivt sätt.

De pekar på att de enkelomättade fettsyror, som finns i bland annat olivolja, underlättar bindningen av serotonin till receptorer i hjärnan och skulle på så vis kunna minska risken för depression.

Studien publiceras i oktobernumret av tidskriften Archives of General Psychiatry.

Läs abstract till studien:

Archives of General Psychiatry 2009; 66: 1090–1098 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev