Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Miljardsatsning för psykisk hälsa har gett klent resultat

Publicerad: 15 maj 2018, 09:27

Foto: Thinkstock

De 1,5 miljarder kronor som betalats ut till kommuner och landsting för att minska psykisk ohälsa har än så länge inte gett effekt. Det visar Socialstyrelsens uppföljning.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSKR

Resurserna har hittills till största delen gått till att göra behovsanalyser och att ta fram handlingsplaner. Inte till ökat vårdutbud, bemanning eller tillgänglighet till vård och behandling för personer med psykisk ohälsa, enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

– De handlingsplaner som tagits fram har i relativt stor utsträckning ännu inte börjat omsättas i praktisk verksamhet, säger Kristina Sinadinovic, utredare på Socialstyrelsen, i en kommentar.

Socialstyrelsen har följt upp hur arbetet gått under de första två åren, 2016 och 2017, som stimulansbidraget gått ut från regeringen till landsting och kommuner. Överenskommelsen för att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa gjordes mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting. I år har ytterligare 1,4 miljarder kronor fördelats ut.

Socialstyrelsen konstaterar att en relativt stor del av stimulansmedlen ”använts till att utveckla och ändra planerna, inte till att genomföra dem”. Nu är det dags för förankring och implementering, framhåller Kristina Sinadinovic, och lyfter fram att det även finns goda exempel.

I en särskild satsning på att förstärka ungdomsmottagningarnas arbete gick till exempel nästan två tredjedelar av det totala beloppet på 120 miljoner kronor under 2017 till att öka bemanningen. Resten av pengarna användes för att utöka ungdomsmottagningarnas öppettider och starta nya mottagningar.

Om ett år kommer Socialstyrelsens slutrapport.

Psykisk ohälsa ökar bland unga

I december förra året rapporterade Socialstyrelsen att den psykiska ohälsan bland barn och unga fördubblats på tio år och att 190 000 barn och ungdomar idag lider av någon form av psykisk ohälsa.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev