måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Miljoner till ungas psykiska hälsa

Publicerad: 14 september 2015, 05:00

Mer pengar ska satsas på ungas psykiska hälsa. Ett krav som Vänsterpartiet har fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

I ett tal inför 1 200 partikamrater i Malmö radade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt upp satsningar som partiets förhandlare lyckats få igenom i förhandlingarna med den rödgröna regeringen, till exempel fria preventivmedel för unga kvinnor upp till 20 år, avgiftsfria mammografiundersökningar och höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar.

Men på andra punkter har partiets förhandlare ”kört huvudet i väggen”, enligt Jonas Sjöstedt.

– Regeringen har sagt tvärt nej när vi har krävt skatt på förmögenheter och arv. De vill inte ha den konflikten med högern, säger han.

Men Jonas Sjöstedt är nöjd med att budgeten innehåller en satsning på 280 miljoner kronor om året för att möta den psykiska ohälsan bland barn och unga vuxna upp till och med 30 år mellan 2016—2019.

– Det är den budgetreform som värmer mitt hjärta mest, säger Sjöstedt.

– Samtidigt som vi vet att den psykiska ohälsan har ökat bland unga, och inte minst bland unga kvinnor, så vittnar väldigt många om att det är svårt att få hjälp. Vi ser ett behov av att det måste bli enklare att få hjälp.

Satsningen består av två delar: 130 miljoner kronor om året ska gå till ungdomsmottagningar för att kunna öka öppettider under helger och på sommaren och anställa fler psykologer och kuratorer. 150 miljoner om året ska gå till att stimulera nya initiativ, till exempel självinläggningsmottagningar där unga själva kan lägga in sig för kortare tid när livet krisar.

Exakt hur pengarna ska användas kommer att variera på olika platser. Det ska styras av hur behoven ser ut lokalt och var resurserna gör bäst nytta.

BUDGETFÖRSLAG OM UNGAS HÄLSA

■ 280 miljoner kronor satsas varje år mellan 2016—2019.
■ Pengarna ska gå till att förbättra ungas psykiska hälsa.
■ Satsningen består av två delar: 130 miljoner om året ska gå till ungdomsmottagningar, så att de kan utöka öppettider och anställa kvalificerad personal. 150 miljoner om året ska gå till nya initiativ, till exempel självinläggningsmottagningar.
■ Lokala behov ska styra hur resurserna används i landet.

Källa: Vänsterpartiet

MARIA DAVIDSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev