Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

”Mindfulness redskap mot nonsens i vården”

Publicerad: 28 november 2012, 10:00

Större mental närvaro ger vårdanställda styrka att protestera mot en sjukvård som sliter ut sin personal på löpande band, enligt psykiatern Nils Joneborg.


Han är en av deltagarna på ett symposiet The mindful doctor – the mindful nurse, om stress och stresshantering i sjukvården. Nils Joneborg ska tala om mindfulness, men han tänker ta avstamp i vad som är roten till stressen.

– Jag ska prata om att sjukvården är en farlig arbetsmiljö, där mycket stress och brist på ledarskap gör att människor kan bli sjuka av att vara på jobbet. Grunden till detta, som jag ser det, är att sjukvården styrs utifrån industriella processer, när vården egentligen är ett teambaserat hantverk. Då uppstår sjukdom.

Nils Joneborg är läkare vid psykiatriska kliniken på Ersta sjukhus i Stockholm som enbart tar emot personer som arbetar i vården. Dagligen möter han sjuksköterskor, läkare och psykologer som drabbats av någon form av psykiskt lidande.

– Mycket av lidandet handlar om att människan inte får plats i organisationen. Det är ett system som sliter ut människor på löpande band, säger Nils Joneborg.

Han beskriver mindfulness som en metod för att stilla sinnet, ett sätt att träna sig i att vara närvarande. Själv använder Nils Joneborg mindfulness både i behandlingen av stressade patienter och i sin arbetsvardag. Han försöker inleda varje dag med att sitta i tysthet en stund, och bara följa sin egen andning. Det hjälper honom att samla tankarna och vara närvarande i mötet med patienterna.

Hur kan vårdanställda använda mindfulness i vardagen för att minska stressen?

– Det kan handla om att stanna upp och göra en enkel övning, till exempel andas djupt, under bara några minuter. Det gör att du kommer ur springandet.

Men ingen springer väl utan anledning?

– Jag tror att man måste vända på det: varför springer vi så mycket? Inget blir bättre av det. Vi måste inse att det inte är fel på oss, utan på de principer som styr vården. Närvaro kan ge oss ett helikopterperspektiv på tillvaron och göra att vi ser alla galenskaper inom sjukvården. Till exempel att vi ägnar mycket tid åt att dokumentera i stället för att träffa människor. Närvaro gör att vi blir bättre på att säga nej till all nonsens som pågår inom vården.

Vad vill du ge åhörarna på symposiet?

– Tanken är att ge dem lite inspiration. Många känner sig fastlåsta i systemet, men jag tror att vi kan ta ansvar för både oss själva och systemet.

Genom att använda mindfulness?

– Ja, den här typen av tekniker kan hjälpa. Absolut.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev