måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ministern: Vi behöver prata om skärmtid

Publicerad: 12 maj 2023, 13:32

Det är angeläget att undersöka mer om hur skärmtid och digitala medier påverkar hälsan, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.

Foto: Marko Säävälä/TT

Barn och ungas skärmtid har skjutit i höjden. Regeringen ger därför Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram vägledning kring ungas mediehantering.

Ämnen i artikeln:

Barnpsykiatri

TT


De senaste åren har användningen av digitala medier bland barn och unga ökat stort, konstaterar socialminister Jakob Forssmed (KD) och tar som exempel att treåringar som använder internet dagligen har ökat från 2 till 47 procent mellan 2010 och 2018.

– Vi ser oroväckande tendenser. Det är angeläget att undersöka mer om hur skärmtid och digitala medier påverkar hälsan, säger han på en pressträff.

Folkhälsomyndigheten får därför i uppdrag att se över kunskapsläget vad gäller sambandet mellan användning av digital medier och ohälsa för barn och unga upp till 18 år. Myndigheten ska också ta fram rekommendationer och vägledning om exempelvis skärmtid.

– Skärmtid och sociala medier kan ha negativ påverkan, men vi behöver veta hur stor påverkan på hälsan, på kognitiv förmåga och på psykisk ohälsa.

Världshälsoorganisationen WHO har rekommendationer för skärmtid, fysisk aktivitet och sömn för barn under fem år. Barn mellan två och fem år ska helst vara mindre än en timme framför telefonen, surfplattan eller tv:n om dagen.

Forssmed räknar också upp en rad andra länder – som Danmark, Norge, Tyskland och Frankrike – som har nationella rekommendationer. I Norge uppmanar till exempel Folkhelseinstituttet barn upp till två år att helt undvika skärmtid. Detta för att motverka stillasittande.

På frågan om Forssmed tycker att skärmtiden är för hög i Sverige i dag säger han:

– Det är något jag vill att man kommer fram till om det är det, och det är mycket som talar för det. Mycket talar för att det går ut över fysisk aktivitet till exempel. Men hur stor den påverkan är och var man kan finna tröskeleffekter, det är något jag hoppas att vi kan få reda på.

TT: Är syftet att minska skärmtiden?

– Syftet är att ge barn och unga och deras föräldrar bättre verktyg för att förstå vad som är lagom i sammanhanget och att vi ska kunna utveckla ett stöd för detta.

Underlaget ska redovisas i juni 2024.

Annika Andersson/TT

Niklas Svahn/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev