Psykiatri
Missförstånd om resurser för könsdysfori
Publicerad: 1 mars 2019, 14:01
Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Under hösten och vintern har Sahlgrenska universitetssjukhuset inte tagit emot nya patienter för behandling av könsdysfori på grund av resursbrist. Detta trots att pengar för nyrekryteringar av endokrinologer funnits sedan december.
Ämnen i artikeln:
Sahlgrenska universitetssjukhusetI mitten av december tog Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsstyrelse beslut om att skjuta till ytterligare 3 570 000 kronor till Sahlgrenska universitetssjukhuset för behandling av patienter med könsdysfori.
Tanken från styrelsens håll var att de extra pengarna skulle gälla långsiktigt, men från sjukhusets håll har satsningen tolkats som ettårig. Sedan i höstas har sjukhuset sagt nej till behandling av nya patienter med könsdysfori, främst för att antalet endokrinologer inte räcker till.
Och på grund av misstolkningen har sjukhuset inte börjat arbetet med att nyanställa endokrinologer under årets första månader, fastän resurserna funnits. Först i veckan uppdagades kommunikationsmissen mellan parterna. Tony Johansson (MP), vice ordförande i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsstyrelse, tycker att politikerna hade kunnat vara tydligare med att satsningen gäller på lång sikt.
– Vi fick råd från våra tjänstepersoner i hälso- och sjukvårdsstyrelsen att skriva ett årtal för satsningen, därför att pengarna annars hade upphört redan i årsskiftet 2018-2019. Samtidigt har förmodligen tjänstepersonerna på Sahlgrenska universitetssjukhuset uppfattat att det innebär att pengarna kommer ta slut i årsskiftet 2019-2020. Det är klart att vi hade kunnat förtydliga vårt beslut och det långsiktiga åtagandet, säger Tony Johansson.
Har det inte funnits någon direktkontakt med de personer som sitter med de här besluten på Sahlgrenska?
– Inte innan vi fick information om det här missförståndet via medier, och det är förstås olyckligt.
Om det inte hade skett ett missförstånd mellan styrelsen och Sahlgrenska, när hade sjukhuset då kunnat starta arbetet med rekrytering av nya tjänster?
– Vi bedömer att man kunde ha gjort det direkt i december, och jag hoppas att de kommer igång med det tämligen omedelbart.
Tony Johansson kan inte svara på hur stor andel av budgeten för behandling av patienter med könsdysfori som ökningen står för, men säger att det inte är en spottstyver i sammanhanget.
Skövde Nyheter rapporterade tidigare i veckan att 80 personer står i kö för behandling. Frågan om hur många som kan förväntas få behandling inom en snar framtid om pengarna omsätts till nya läkartjänster är svår att besvara, tycker Tony Johansson.
– Långsiktigt är målet att vi ska ha en köfri hälso- och sjukvård oavsett vad det är för behandlingar, men dit når vi inte med ett fingerknäpp.
I en debattartikel i Göteborgs-Posten den 15 februari skriver verksamhetschefer på Sahlgrenska att sjukhuset återigen tar emot nya remisser. Dagens Medicin söker representanter för Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Relaterat material
Sahlgrenska stoppar behandlingar vid könsdysfori
Långa väntetider för personer med könsdysfori
ADAM WENELL