Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Mobilanvändning kan avslöja depressionssymtom

Publicerad: 16 juli 2015, 11:38

Foto: Thinkstock

En amerikansk studie indikerar att sättet som en person använder sin mobiltelefon, i hög grad kan förutsäga om en person har depressionssymtom.


I den explorativa studien kunde forskarna med hjälp av data från försökspersonernas mobiltelefoner korrekt identifiera depressionssymtom i 87 procent av fallen. Detta visade sig ge en bättre prediktion än frågor om hur ledsen en person kände sig på en skala från 1 till 10.

– Nu har vi ett objektivt mått på beteenden som kan kopplas till depression. Vi kan samla data passivt och diskret och utan att användaren behöver göra något, säger David Mohr, professor i preventiv medicin och beteendemedicin och en av forskarna i studien, i ett pressmeddelande från Northwestern University.

Personer med depressionssymtom använde sin telefon under längre tid, spenderade mesta delen av sin tid i hemmet, var på färre platser och hade mindre fasta rutiner, jämfört med personer utan depressionssymtom. Till exempel använde de personer med depressionssymtom sin mobil i snitt 68 minuter per dygn jämfört med 17 minuter för dem utan symtom.

Enligt forskarna kan den minskade motivationen och tendensen att isolera sig som man ser hos deprimerade personer kopplas till resultatet att de med depressionssymtom besökte färre platser och spenderade mycket tid i hemmet.

Den ökade användningen av mobilen tror forskarna är ett undvikandebeteende, för att inte behöva tänka på problem och känslor.

Studien var relativt liten och omfattade 28 personer med en medelålder på 29 år. Personerna följdes under två veckor och i början fick de fylla i ett standardiserat självskattningsformulär för depression. Efter studien använde forskarna matematiska algoritmer för att korrelera mobilanvändning och GPS-data med självskattade depressionssymtom.

Forskarna vill nu gå vidare genom att studera om det går att minska depressionssymtom genom att uppmuntra människor att besöka fler platser under dagen, att skaffa bättre rutiner och att minska på användandet av mobiltelefonen.

Här kan du läsa abstract till studien:

Sohrab Saeb med flera. Mobile Phone Sensor Correlates of Depressive Symptom Severity in Daily-Life Behavior: An Exploratory Study. Journal of Medical Internet Research, publicerad online 15 juli 2015. DOI: 10.2196/jmir.4273.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev