Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Mördares självmord anmäls

Publicerad: 11 Januari 2010, 13:52

Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall gör en lex Maria-anmälan sedan en patient dömd för två uppmärksammade mord tagit sitt liv.


Ulf Olsson var dömd till rättspsykiatrisk vård för mord på en 10-årig flicka och en 26-årig kvinna 1989. Tidigt i går, söndag, hittades han livlös i sitt rum på kliniken i Sundsvall.

Strax dessförinnan hade han lagt ut ett avskedsbrev på sin blogg. Bloggen har stängts ned på grund av den stora tillströmningen av besökare, men enligt lokaltidningen Dagbladet skrev Ulf Olsson att han hade diskuterat sina självmordsplaner med personalen.

Nu anmäler kliniken händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

– Ett självmordsförsök på en klinik är vårt yttersta misslyckande. Även om det är oerhört svårt att förutse är det något som inte ska hända, säger chefsöverläkaren Göran Fransson till Sundsvalls Tidning.

Ulf Olssons självmord är det fjärde på kliniken under de senaste 15 åren, rapporterar lokaltidningarna. Efter en liknande händelse förra våren krävde Socialstyrelsen bättre rutiner för utredning och diagnostik samt bedömningar av risken för självmord.

Åtgärderna ska ha vidtagits senast den 1 mars 2010, skriver Sundsvalls Tidning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev