Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Mottagning för våldtagna män ska startas i Stockholm

Publicerad: 12 maj 2014, 13:47

Män som våldtagits ska få ett bättre omhändertagande i vården. En särskild mottagning för män som utsatts för sexuella brott ska inrättas.


129 män anmälde att de hade blivit våldtagna under år 2013, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, och troligen skedde fler fall än så. Personer som blivit utsatta för sexuellt våld tar ofta skada både fysiskt och psykiskt, oavsett brottsoffrets kön. Men män som våldtagits bemöts ofta av okunskap inom vården, och får ofta begränsad tillgång till akut psykologiskt stöd, enligt RFSU.

Nu har Alliansen beslutat att en särskild mottagning för män ska inrättas på Södersjukhuset i Stockholm, för att förbättra vårdens mottagande av sexuellt utsatta män och erbjuda vård.

– Sexuellt våld bidrar till psykisk ohälsa, och den som utsatts mår ofta dåligt i själen. Det är viktigt att de som utsatts får rätt stöd för att kunna bearbeta det som hänt, säger Birgitta Rydberg (FP), som länge drivit frågan.

Birgitta Rydberg hoppas att ett bättre mottagande i vården även ska bidra till att fler brott polisanmäls. I dag är mörkertalet troligtvis stort, enligt Birgitta Rydberg.

– Män tycker ofta att de är skamligt att ha blivit utsatta för sexuella brott, och många drar sig från att erkänna att det skedde. Om man knappt vågar söka vård kan det vara jobbigt att säkra bevismaterial och göra en anmälan. Vården behöver informera om att man ska söka vård och dokumentera brottet.

Akutmottagningen på Södersjukhuset är en av de akutmottagningar som redan i dag har särskilda rutiner för omhändertagande av våldtagna män. När den nya mottagningen för män ska inrättas kan den redan existerande mottagningen för våldtagna kvinnor tjäna som vägledning, och eventuellt ska de två mottagningarna ha ett samarbete. Den nya mottagningen kommer också att få i uppgift att sprida kunskap om vård av män som utsatts för sexuella övergrepp till andra vårdenheter inom landstinget.

Ett formellt beslut angående den nya mottagningen kommer att fattas i juni, och Alliansen är enig.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev