Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Mycket kortare liv hos unga med självmordsförsök

Publicerad: 15 december 2017, 11:40

Foto: Thinkstock

Personer – särskilt unga män – som försökt att ta sitt liv har en kraftigt förkortad förväntad medellivslängd. Överdödligheten orsakas främst av somatiska sjukdomar och inte av självmord, enligt en ny svensk studie.


Ämnen i artikeln:

DepressionKarolinska institutet

– Resultaten belyser en ojämlikhet i vården där patienter inom psykiatrin inte verkar få den vård de behöver. Vi har tidigare visat att psykiatriska patienter får en sämre vård av sina icke-psykiatriska besvär och sjukdomar, säger läkaren och forskaren Rickard Ljung i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Han och hans kollegor har gått igenom samtliga nästan 190 000 personer som vårdats på sjukhus i Sverige på grund av självmordsförsök eller självskadebeteende under åren 1970 till 2010.

För en 20-årig man som försökt ta sitt liv var den förväntade medellivslängden upp till 18 år kortare, jämfört med en jämnårig man ur normalbefolkningen. Motsvarande siffra för en 20-årig kvinna var 11 år.

Ju äldre personerna var vid självmordsförsöket desto mer minskade könsskillnaderna. Vid 70 års ålder var de helt utsuddade med en minskad livslängd med runt fyra år hos både män och kvinnor.

Fullbordade självmord och misstänkta självmord orsakade runt 20 procent av dödsfallen tio år efter ett självmordsförsök. Efter fyrtio år var siffran 5 procent.

Huvudorsaken till dödsfallen var alltså icke psykiatriska sjukdomar.

Läs abstract till studien:

Jussi Jokinen med flera. Life expectancy after the first suicide attempt. Acta Psychiatrica Scandinavica, publicerad online den 14 december 2017. DOI: 10.1111/acps.12842

Relaterat material

En av tio med autism har försökt ta sitt liv

Regeringen vill att fler självmord utreds

Nollvision för självmord underfinansierad

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev