Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Myndigheter samlas kring självmord bland ensamkommande

Publicerad: 10 februari 2017, 14:07

Flera myndigheter har i en anmälan uppmärksammats på risken för kollektivt självmord bland ensamkommande barn.


Ämnen i artikeln:

IvoSocialstyrelsen

I anmälan skriver rörelsen ”Vi står inte ut” om en överenskommelse som afghanska barn har att ta livet av sig om de får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Informationen ska dels komma från en säker källa i gruppen men även från slutna grupper på sociala medier.

– Sverige har tagit emot en stor mängd ensamkommande barn och riskerar nu att stå inför en lavinartad ökning av självmord som en konsekvens av hur vi hanterar dem, skriver gruppen.

Rörelsen "Vi står inte ut" består av drygt åttatusen personer från olika arbetsgrupper däribland socionomer, sjuksköterskor, psykologer och människorättsvetare som är engagerade i ensamkommande flyktingbarn och ungdomar i Sverige.

De senaste halvåret har sex ensamkommande ungdomar tagit sitt liv rapporterar Sveriges Radio. Nästa vecka kommer Ivo, Socialstyrelsen, Barnombudsmannen och Migrationsverket träffas för att diskutera situationen.

– Jag är bekymrad över att när man i nationella statistiken följer upp självmord för barn och unga så ingår inte asylsökande barn i de uppgifter som publiceras. Så det följs inte upp på det sätt som det borde, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg till Sveriges Radio.
Olivia Wigzell på Socialstyrelsen skriver i ett svarsbrev till ”Vi står inte ut” att myndigheten är medveten om situationen. Hon skriver även att de påbörjat ett projekt för att undersöka möjligheterna att göra statistik på självmord bland asylsökande.

EMILIA LARSSON

Ämnen i artikeln:

IvoSocialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev