Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Nät-KBT kan vara resurseffektiv hjälp för hypokondriker

Publicerad: 1 mars 2011, 08:02

En majoritet av patienter med hälsoångest kan bli kvitt sina problem genom att delta i internetbaserad KBT, enligt en ny studie.


Tidigare forskning har visat att kognitiv beteendeterapi, KBT, kan vara en effektiv metod för patienter med hypokondri, det vill säga en överdriven oro över att olika fysiska symtom är tecken på allvarlig sjukdom.

En ny studie visar nu att även internetbaserad KBT kan vara till hjälp för patienterna. Det är forskare vid Karolinska institutet i Huddinge som slumpat 81 patienter med hypokondri till att antingen få ta del av KBT på nätet eller enbart att att ta del av ett diskussionsforum om hypokondri på nätet.

På nätforumet, som övervakades av en klinisk psykolog, uppmanades deltagarna att diskutera olika sätt att komma till tals med problemet och ge stöd till andra patienter.

Efter tolv veckor var deltagarna som fått internet-KBT mindre oroliga och hade färre tecken på depression, jämfört med kontrollgruppen.

67 procent blev så pass bra att de inte längre uppfyllde diagnoskriterier på hypokondri. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 4,9 procent. Ännu fler var bättre vid en uppföljning efter sex månader, då 80 procent av dem som fått KBT var kvitt sin diagnos.

– Hypokondri betraktas som ett relativt svårt tillstånd inom psykiatrin, vilket har bidragit till att man inte tidigare vågat pröva internet-KBT. Mot den bakgrunden är vi förvånade över de starka effekter vi ser, säger psykologen Erik Hedman, som är en av forskarna bakom studien.

Vid internetbaserad KBT får patienten instruktioner och olika hemläxor via mejl om hur han eller hon ska kunna hantera sina problem. Metoden anses därmed vara mer resurseffektiv och mer tillgänglig än konventionell KBT då patienten träffar behandlaren.

I den aktuella studien, som publiceras i tidskriften British Journal of Psychiatry, ägnade psykologen i genomsnitt 5,5 minut per vecka åt varje patient.

Läs abstract till studien:

The British Journal of Psychiatry 2011; 198: 230–236

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev