Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Nationell satsning förbättrade hälsoundersökningar

Publicerad: 28 februari 2017, 14:48

Kvaliteten på hälsoundersökningar för asylsökande har blivit bättre. De flesta landsting och regioner är också i fas med sina undersökningar – det konstaterar SKL i en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

SKR

I juni förra året fick SKL pengar från Socialdepartementet till att nationellt öka kunskapen hos hälso- och sjukvårdspersonal för att ge bättre bemötande, stöd och vård till asylsökande och nyanlända med risk för eller tecken på psykisk ohälsa.

Och i den rapport som lämnades över till Socialdepartementet i dag, tisdag, beskriver myndigheten satsningen Hälsa i Sverige – där personal utbildats för att i sin tur sprida kunskapen lokalt – som lyckad.

Enligt rapporten anser de flesta landsting och regioner att de nu är i fas med sina hälsoundersökningar. Dessutom har kvaliteten på hälsoundersökningarna förbättrats genom förstärkta arbetssätt, däribland mallar och ökad kunskap för att identifiera psykisk ohälsa

Nio landsting och regioner har också anslutit till Asylsjukvårdsplattformen, en nationell plattform för förstärkt styrning och uppföljning av asylsjukvården. Ytterligare två planerar att ansluta under 2017.

Stora utmaningar kvarstår dock, konstaterar myndigheten. Under kommande år förskjuts ansvaret för vård- och stödinsatser till kommuner och landsting i samband med att stora grupper går från att vara asylsökande till att vara nyanlända.

Den samlade bilden är att det fortsatt finns stora behov av resursförstärkning, inte minst för att höja kompetensen hos hälso- och sjukvårdspersonal.

Hittills har närmare 6 250 personer deltagit i utbildningsprogrammet Hälsa för Sverige där exempelvis hälsoinformation, hälsostöd, migration och psykisk hälsa för primärvård och elevhälsa tagits upp.

Fram till slutet av 2017 ska sammanlagt minst 15 000 personer ha utbildats inom ramen för satsningen.

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev