Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Nätterapi hjälpte mot inbillad fulhet

Publicerad: 5 februari 2016, 15:31

I den hittills största kliniska studien på sjukdomen dysmorfofobi (inbillad fulhet) har forskare visat att internet-KBT fungerar bättre än nätbaserade stödsamtal, enligt en studie i tidskriften BMJ.


– Resultatet är intressant. Framför allt att kognitiv beteendeterapi över nätet var överlägsen stödsamtal som är den typ av behandling som flest patienter med dysmorfofobi får vid kontakt med vården, säger psykologen Jesper Enander som är studiens försteförfattare och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet.

Studien är den största randomiserade kontrollstudie som har utförts på patientgruppen. Totalt undersöktes 94 vuxna patienter med dysmorfofobi, en psykisk sjukdom där personen lider av extrem utseendefixering. Samtliga deltagare fick internetbaserad behandling i tolv veckor, antingen i form av kognitiv beteendeterapi eller genom stödsamtal.

Vid uppföljningen ett halvår senare såg forskarna att 56 procent av patienterna som fått internet-KBT svarat på behandlingen, jämfört med 13 procent av deltagarna som fick stödterapi. Var tredje patient som fått kognitiv beteendeterapi bedömdes också vara botad från sjukdomen.

Att deltagarna svarat på behandlingen definierades som en 30-procentig minskning av symtomen.

En brist med studien var att vissa deltagare var självanmälda via annonser.

– Möjligtvis var de mer motiverade till behandling än genomsnittspatienten med dysmorfofobi. Men vårt resultat pekar ändå på att internet-KBT har god effekt på den här patientgruppen. Med hjälp av internet kan fler med dysmorfofobi få bra behandling och jag hoppas att terapiformen ska kunna erbjudas inom ett par år, säger Jesper Enander.

Läs mer i abstract:

Jesper Enander med flera. Therapist guided internet based cognitive behavioural therapy for body dysmorphic disorder: single blind randomised controlled trial. British Medical Journal, publicerad online 2 februari 2016. Doi: 10.1136/bmj.i241

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev