Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Nollvision för självmord underfinansierad

Publicerad: 7 augusti 2017, 05:56

UPPDATERAD. Suicide Zero vill att regeringen lägger mer resurser på att förebygga självmord.


Det skriver företrädare för organisationen på DN Debatt — och jämför med satsningarna på att minska trafikdöden.

Omkring 1 500 människor tar sina liv i Sverige varje år, jämfört med omkring 260 som omkommer i trafiken, enligt organisationen Suicide Zeros generalsekreterare Alfred Skogberg och samordnare Lotta Ekdahl. Men suicidpreventionsforskningen får endast omkring tre miljoner kronor om året från staten, samtidigt som trafiksäkerhetsforskningen får 100—150 miljoner kronor årligen, enligt artikelförfattarna.

”I dag vet vi hur man kan förebygga självmord, både hos de som levt med psykisk ohälsa under en längre tid, och de som drabbas av den plötsligt och akut. Hos oss som arbetar i ideella organisationer finns en stor vilja och kunskap om att få bidra till en positiv samhällsutveckling. Men ska det självmordsförebyggande arbetet fungera effektivt krävs att man har en plan och avsätter resurser i samtliga kommuner såväl som i landsting och nationellt”, skriver de.

Riksdagen antog 2008 en nollvision för självmord i Sverige, skriver Suicide Zero. Organisationen vill att den nya socialministern Annika Strandhäll (S) tar taktpinnen i det förebyggande arbetet.

”Eftersom nollvisionen är resultatet av ett riksdagsbeslut borde det finnas engagerade och ansvariga politiker”, skriver Skogberg och Ekdahl.

ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev