torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Nu får naloxon skrivas ut av sjuksköterskor

Publicerad: 6 november 2018, 09:56

Foto: Thinkstock

Från den första november kan sjuksköterskor ges möjlighet att dela ut nässprejen naloxon.


Tidigare har enbart läkare kunnat skriva ut nässprejen, som är en antidot som kan ges vid överdoser av opioider, till exempel heroin och morfin. Socialstyrelsen och Läkemedelsverket har tillsammans utrett en ökad tillgänglighet till naloxonläkemedel.

Sedan i mars är det möjligt att lämna över naloxon vid förskrivningstillfället, i stället för att läkemedlet ska hämtas ut på apotek. Och sedan augusti kan räddningstjänsten ges möjlighet att behandla opioidöverdoser med naloxon i väntan på ambulans.

– Nu får även sjuksköterskor förskriva vissa läkemedel som innehåller naloxon under förutsättning att sjuksköterskan har den kompetens som krävs för att förskrivningen ska vara förenlig med en god och säker vård. Verksamhetschefen ska ansvara för att bedöma om kraven uppfylls, säger Åsa Lindberg, jurist på Socialstyrelsen, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Sedan januari i år delas läkemedlet ut gratis i Stockholm till personer som riskerar att ta eller bevittna en överdos. Hittills har 400 personer fått ta emot totalt 1 100 doser naloxon och vid 140 tillfällen har nässprejen kommit till användning.

TT/SARA HEYMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev