söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ny läkarpodd med toppforskare inom psykiatri

Publicerad: 26 oktober 2015, 06:01

Anders Hansen och Simon Kyaga är båda psykiatrer och intresserade av forskning. Foto: Johanna Arnström/Produktionsbolaget Munck

Anders Hansen och Simon Kyaga hoppas väcka intresse för vetenskap med sin nya poddradio.


Det senaste halvåret har psykiatrerna Anders Hansen och Simon Kyaga åkt runt i världen och intervjuat framstående forskare inom psykiatri till sin nya poddradio Psykiatrikerna. De startade den för att de själva har ett stort forskningsintresse, men också för att de vill göra vetenskap mer lättillgänglig.

– Vi är väldigt bra på att applådera kulturella och idrottsliga prestationer, men vi är inte så bra att applådera de vetenskapliga framstegen. Framför allt är vi inte så bra på att nå ut med dem. Rent principiellt är vetenskapliga samband ofta inte så mycket svårare att förstå än sportresultat, men det presenteras ibland på ett sätt att det känns svårt och otillgängligt. Det vill jag bidra till att försöka bryta ned lite grann, säger Anders Hansen.

I ett av de första avsnitten intervjuas Karl Deisseroth, forskaren bakom optogenetik. Han är en av världens just nu mest omtalade forskare. Men Anders Hansens personliga favorit är Moshe Szyf, professor i epigenetik i Kanada, som intervjuas i avsnitt nummer tre.

– Han har forskat kring hur trauman i barndomen eller till och med innan man är född kan påverka stresskänslighet under hela livet. Jag fick en annan syn på patienter som haft en besvärlig uppväxt, det tycks vara rent biologiska mekanismer som satts igång hos de här individerna som gör att de löper ökad risk för psykisk ohälsa senare i livet. Det gav mig en aha-känsla, säger han.

Det finns ju redan massor av poddar, varför ska man lyssna på just er?

– Om man är forskningsintresserad ska man lyssna på oss. Vi låter forskare komma till tals men håller det ändå på en nivå som gör att alla kan förstå vad de pratar om. Vi har fått tag i vansinnigt tunga forskare och det är en stor bredd i ämnena.

Har det varit svårt att få forskarna att tala begripligt?

– Nej, faktiskt inte. Jag trodde att det skulle vara mycket svårare. Men det här är människor som är vana att prata om sin forskning och presentera den så att alla kan förstå.

Podden är främst riktad till läkare och psykiatrer, men i andra hand även en intresserad allmänhet. Läkemedelsföretaget Otsuka har sponsrat resor och konferensdeltagande.

– Men de har inte haft någon input i vilka vi intervjuat eller vad avsnitten handlar om, säger Anders Hansen.

Podden som heter Psykiatrikerna lanseras den 1 november med ett nytt avsnitt varje månad. Avsnitten kan hittas bland annat via iTunes.

Står bakom podden

Anders Hansen, psykiater. Har skrivit boken ”Hälsa på recept” tillsammans med Carl-Johan Sundberg och skrivit för Läkartidningen.

Simon Kyaga, psykiater och forskar kring kreativitet och psykisk ohälsa. Har varit sommarpratare i Sveriges Radio.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev