Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ny ledtråd om litiums effekt på bipolaritet

Publicerad: 9 februari 2016, 12:00

Ny forskning visar att två särskilda genvarianter kan inverka på litiums effekt.

Foto: Thinkstock

Bipolära patienter som bär på vissa genvarianter kan svara bättre på behandling med litium, enligt en stor studie publicerad i Lancet.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Mekanismen bakom litium som används vid flera psykiska sjukdomar är fortfarande något av ett mysterium. Men det har diskuterats om individer med särskilda genuppsättningar är mer mottagliga för läkemedlet.

Och nu visar nya fynd i en GWAS-studie, genome wide association, att kromosom 21 kan ha en central roll för att litium ska lindra symtomen vid bipolaritet, en sjukdom där stämningsläget växlar mellan depression och mani.

Det är ett internationellt forskarlag som har identifierat två genvarianter på kromosomen som möjligtvis inverkar på litiums effekt. Fyndet får stöd i en uppföljande prospektiv klinisk studie där 73 bipolära personer behandlats med läkemedlet i två år. Här såg forskarna att deltagarna med den särskilda genuppsättningen hade en lägre grad av återfall, jämfört med patienter som bar på andra genvarianter.

GWAS-studien är en av de största i sitt slag och inkluderar 2 563 patienter från fyra kontinenter som behandlats med litium i minst ett halvår. Om patienternas symtom förbättrades under behandlingen utvärderades med skattningsskalan Alda.

Artikelförfattarna nämner att deras resultat inte stöds av andra studier som undersökt kopplingen mellan olika gener och litiums effekt. En förklaring kan vara att tidigare undersökningar haft mindre patientunderlag, skriver de i diskussionen.

Läs mer i abstract:

Liping Hou, Urs Heilbronner, Franziska Degenhardt med flera. Genetic variants associated with response to lithium treatment in bipolar disorder: a genome-wide association study. Lancet, publicerad online 21 januari 2016. Doi: 10.1016/S0140-6736(16)00143-4. 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev