måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ny sammanställning för att förebygga suicid hos unga hbtq-personer

Publicerad: 4 augusti 2023, 07:00

Liksom för unga generellt, var depression och ångest riskfaktorer för suicidförsök även bland hbtq-personer, enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning.

Foto: Getty Images, Erik Simander/Bildbyrån

Mer kunskap och fler insatser behövs för att minska risken för suicidförsök bland unga hbtq-personer, konstaterar Folkhälsomyndigheten i en ny kunskapssammanställning.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttVecka 31

Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


Faktabladet, som riktar sig till beslutsfattare och andra som arbetar med ungas psykiska hälsa och suicidprevention, bygger bland annat på en systematisk litteraturöversikt. Forskare har gått igenom studier publicerade fram till och med 2020, för att undersöka vilka faktorer som kan kopplas till suicidförsök hos unga homo- och bisexuella personer.

Läs också: Folkhälsomyndigheten tvingas lämna ut vaccinhandling

De riskfaktorer som framkom var bland annat sexuella övergrepp, fysisk misshandel, förekomst av mobbning – även på nätet, avsaknad av vänner och avsaknad av acceptans i den egna familjen. Även en tidig ”komma ut”-process, före 16 års ålder, är en riskfaktor eftersom det ökar risken för mobbning och en avståndstagande omgivning och familj.

Kunskapsstödet tar även upp förebyggande insatser för att motverka risken för suicid hos hbtq-personer som framkommit i tidigare studier. För personer som arbetar inom vården nämns bland annat ett behov av förbättrad kunskap om och ett bättre bemötande av hbtq-personer.

Även insatser som förbättrar individernas psykiska hälsa, som till exempel ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården, tas upp som suicidförebyggande åtgärder.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev