Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ny satsning på könsdysfori

Publicerad: 5 juli 2019, 09:45

SBU ska ska bland annat gå igenom underlaget för utredning av barn och unga med könsdysfori.

Foto: Thinskstock

SBU har fått i uppdrag av regeringen att se över det vetenskapliga underlaget för könsdysfori. En miljon kronor har avsatts till satsningen.


Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, ska bland annat gå igenom underlaget för utredning av barn och unga med könsdysfori och vad som hittills är känt om långtidseffekterna.

Myndigheten ska även undersöka orsakerna till varför allt fler vänder sig till vården för sådan utredning samt ”beakta eventuella skillnader som kan finnas beroende på vilket kön som personen tilldelats vid födseln, och fästa vikt vid såväl sociala som medicinska aspekter.”

– Könsdysfori hos barn och unga är en aktuell och angelägen fråga, men kunskapen är i många fall bristfällig. Det är därför centralt att öka kunskapen och viktigt att vi från regeringens sida ger SBU det här uppdraget, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Statens medicinsk-etiska råd, Smer, har tidigare krävt att regeringen ska stärka kunskapen om könsdysfori hos barn och unga. SBU genomför det nya uppdraget i samarbete med Socialstyrelsen, och slutredovisning till socialdepartementet sker i slutet av detta år.

Dagens Medicin har rapporterat om könsdysfori i flera artiklar, däribland att väntetiderna är långa samt att Västra Götalandsregionen ser över sin vård av dessa personer. 

Relaterat material

Långa väntetider för personer med könsdysfori

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev