måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ny skala gjorde depression jämlik

Publicerad: 30 augusti 2013, 07:38

När forskare tog mer hänsyn till typiska manliga symtom på depression blev sjukdomen nästan lika vanlig hos män som kvinnor, enligt en ny studie i Jama Psychiatry.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Kvinnor får diagnosen depression ungefär dubbelt så ofta som män. Men det är välkänt att detta inte avspeglar den verkligen bilden, dels för att män inte söker vården lika ofta som kvinnor, dels för att mer manliga symtom på depression, som irritabilitet, ilska och överkonsumtion av alkohol, inte fångas upp så bra i vården.

Amerikanska forskare visar nu att om mer  jämlika  skattningsskalor för sjukdomen användes så skulle förekomsten av depression jämnas ut.

Forskarna använde två nya skalor på ett material om nästan 5 700 individer som ingick i en amerikansk undersökning om mental hälsa.

När de applicerade en skala som främst tog hänsyn till de manliga symtomen så uppfyllde 26,3 procent av männen och 21,9 procent av kvinnorna kriterier för depression. Motsvarande siffror när de använde en sammansatt skala, som tog hänsyn till både manliga och mer konventionella symtom, var 30,6 och 33,3 procent.

Enligt forskarna har resultaten potential att få stor betydelse för hur depression uppfattas och mäts. De påpekar bland annat att de manliga symtomen också var ganska vanliga hos kvinnor. Samtidigt efterlyser de mer forskning på området.

Den i studien använda skalan som tog hänsyn till de manliga depressionssymtomen bestod av två tidigare validerade skalor på manlig depression, nämligen The Gotland Male Depression Scale och The Masculine Depression Scale. Den förra skalan togs ursprungligen fram som en del i en studie av självmord i Sverige.

Läs hela originalstudien:

Lisa Martin med flera. The Experience of Symptoms of Depression in Men vs Women. Analysis of the National Comorbidity Survey Replication. Jama Psychiatry, publicerad online den 28 augusti. DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2013.1985

Relaterat material

Psykisk ohälsa ökar bland unga

Psykiatrins nya DSM är här

Svag ström lindrade depression

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev