Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ny typ av terapi ska erbjudas vid OCD

Publicerad: 5 februari 2019, 09:11

Psykiatri Nordväst i Stockholm inför en fyra dagars-terapi för patienter med tvångssyndrom med start denna månad.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Metoden är utvecklad av två norska psykologer vid namn Gerd Kvale och Bjarne Hansen. Det är en annorlunda metod jämfört med den traditionella behandlingen vid tvångssyndrom, eller Obsessive-Compulsive Disorder, OCD, som består av många veckor av KBT-terapi.

Den norska metoden är en intensivbehandling på fyra heldagar, och innehåller både gruppmoment och individuella behandlingstimmar. Behandlingen utförs där tvånget finns, som till exempel i patientens hemmiljö. Efter de fyra dagarna utformar patienten och behandlaren tillsammans ett tränings- och underhållsprogram. I februari startar projektet med två pilotgrupper. Kliniken ingår även i en internationell forskningsstudie där kliniker i Reykjavik och Houston deltar.

– Att metoden är effektiv vet vi redan men vissa anpassningar kan eventuellt behöva göras under resans gång. Vi kommer på sikt att kunna fungera som upplärningsklinik för andra vårdgivare i Sverige, säger Madeleine Magnusson, enhetschef vid Ångestenheten vid Psykiatri Nordväst, som är ansvarig för den svenska delen av projektet, i ett pressmeddelande.

Faller projektet väl ut kommer nya grupper få börja inom ramen för forskningsprojektet under hösten 2019 och hela 2020.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev