fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Nya fynd om självmordstankar hos medicinstudenter

Publicerad: 6 december 2016, 16:01

Depression verkar vara mer utbrett bland medicinstuderande än hos övriga befolkningen, enligt analysen. Foto: Thinkstock

Det verkar som att förekomsten av psykisk ohälsa är betydligt högre bland medicinstuderande jämfört med övriga befolkningen, enligt en ny metaanalys i tidskriften Jama.

Ämnen i artikeln:

Depression

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Flera studier har föreslagit att risken för depression och självmordstankar är högre bland personer som studerar medicin, till följd av stress och prestationsångest. De psykiska besvärens utsträckning har varit mindre känd, men nu kommer alltså en mer sammanfattande bild på ämnet.

Metaanalysen innefattar fler än 129 000 medicinstudenter från 47 länder, däribland Sverige. Enligt analyser av bland annat 167 tvärsnittstudier var förekomsten av depressiva symtom och depression 27 procent. Men endast 16 procent av studenterna med en bekräftad diagnos sökte dock behandling.

De amerikanska forskarna bakom analysen undersökte även 24 tvärsnittsstudier som berörde självmordstankar bland medicinstudenter, och fann att förekomsten var 11 procent.

Forskarna skriver att depression verkar vara mer utbrett bland medicinstuderande än hos övriga befolkningen, och påpekar att siffrorna i analysen är två till fem gånger högre än vad som exempelvis ses i den generella amerikanska befolkningen.

De menar att resultaten är oroande och att ämnet behöver studeras vidare för att kunna ta fram strategier som förebygger psykisk sjukdom bland studenter.

I en ledarkommentar till studien skriver Stuart Slavin, professor vid Saint Louis University, att de medicinska lärosätena måste ta tag i hälsokrisen som råder bland medicinstuderande. Ett viktigt steg är att förbättra kulturen och förutsättningarna som ges i undervisningsmiljön, menar han.

Metaanalysen innefattar 195 studier, däribland tvärsnittstudier och longitudinella studier. Samtliga var publicerade före september 2016. En svaghet med analysen är att resultaten baseras på självrapporteringar, skriver forskarna.

Läs mer i abstract:

Lisa Rotenstein med flera. Prevalence of Depression, Depressive Symptoms, and Suicidal Ideation Among Medical Students A Systematic Review and Meta-Analysis. Jama, publicerad online den 6 december 2016. Doi: 10.1001/jama.2016.17324

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev