Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Nya psykiatripengar till landsting som sköter sig

Publicerad: 14 december 2009, 15:10

Regeringen lockar de landsting som satsar på kvalitetsutveckling inom psykiatrin med extrapengar. 150 miljoner kronor ska fördelas till heldygnsvården de närmaste tre åren.


Den inventering av den psykiatriska heldygnsvården som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, nu genomför visar att det behövs förbättringsarbete inom denna typ av vård, som ofta görs med stöd av olika tvångslagar.

Regeringen och SKL har därför gjort en överenskommelse som ska stimulera landstingen i detta arbete. De landsting som kan visa att de systematiskt arbetar med att förbättra vården för de intagna ska få del av de 50 miljoner kronor per år som regeringen satsar under 2010–2012.

– Det här är en patientgrupp som många gånger har svårt att göra sin röst hörd. Vi måste säkerställa att vården är kunskapsbaserad och välplanerad och att bemötande, metoder och arbetssätt håller högsta möjliga kvalitet, säger socialminister Göran Hägglund (kd) i ett pressmeddelande.

För att få del av pengarna måste landstingen rapportera all tvångsvård och alla tvångsåtgärder till Socialstyrelsen. Personal och chefer ska dessutom delta i utvecklingsarbetet enligt ett program som SKL tar fram.

Närmare detaljer kring de krav som landstingen måste leva upp till för att få del av pengarna presenteras våren 2010. De första 50 miljonerna betalas ut hösten 2010.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev