Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Nya riktlinjer ska åtgärda ”skamfläck” inom psykiatrin

Publicerad: 26 november 2009, 14:00

Riksstämman 2009 Nya riktlinjer ska göra psykiatrin bättre på att fånga upp kardiovaskulära riskfaktorer hos personer med psykossjukdom. Det är på tiden, tyckte talare på ett symposium på Riksstämman.


Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

– Gör vi inte något nu kommer det bli den skamfläck vi tittar tillbaka på när vi går i pension, sade Dan Gothefors, överläkare vid psykiatriska kliniken, Regionsjukhuset Karsudden i Katrineholm.

Han var moderator för ett sektionssymposium i dag där Svenska psykiatriska föreningen i samarbete med en rad andra specialistföreningar presenterade nya riktlinjer för hur psykiatrin ska minska hjärt-kärlrisken hos personer med psykossjukdom.

Att personer med schizofreni och bipolär sjukdom löper kraftigt förhöjd risk kardiovaskulär sjukdom stod klart med all tydlighet vid symposiet. Urban Ösby, överläkare inom Psykiatri Nordöst i Stockholms läns landsting, berättade bland annat att hälften av alla med schizofreni uppfyller kriterierna för metabola syndromet och att kardiovaskulär död är den viktigaste orsaken till för tidig död i gruppen, trots höga självmordstal.

– Studier ger en skrämmande bild av området, men med tidigare upptäckt och behandling kan vi göra mycket för att förbättra diagnosen, sade Urban Ösby.

Ett stort problem är att de antipsykotiska medicinerna kar risken för övervikt, något som framhölls av bland annat Håkan Jarbin, överläkare vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, Länsjukhuset i Halmstad.

– Barnen går upp något förfärligt i vikt och midjemåttet ökar kraftigt. Ingen kan behålla sina gamla byxor, sade han.

De nya riktlinjerna lyfter framför allt fram vikten av primärprevention, och innehåller bland annat särskilda rutiner för screening för kardiovaskulära och metabola riskfaktorer.

Men för att det ska fungera behövs även specialister som kan bedöma värdena. Det betonade Rolf Adolfsson, överläkare och professor i psykiatri vid Umeå, som representerade Svenska psykiatriska föreningen.

En lösning han förordade är att de psykiatriska klinikerna har somatiska medicinkonsulter och kontaktsjuksköterskor, ett system som redan införts i Piteå med gott resultat, enligt Rolf Adolfsson.

– De ser till att psykiatrin sköter sitt jobb vilket psykiatrin inte gjort tidigare, dundrade han till åhörarskaran.

Både talare och publik verkade eniga om det stora behovet av riktlinjer på området. Nu gäller det att nå ut med dem till så många som möjligt, konstaterade Dan Gothefors.

– Målsättningen har varit att inte skriva en hyllvärmare. Vår vision är att alla ska sätta upp dem på väggen, sade han.

För att öka den chansen har riktlinjerna skrivits kortfattat och med konkreta tips på åtgärder. Riktlinjerna är nu ute på remiss och en slutgiltig version presenteras i slutet av december.

Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev