Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Nytt arbetssätt kan minska självmord

Publicerad: 14 november 2016, 16:29

Sunderby sjukhus.

Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån

Antalet självmord vid vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus har sjunkit från tolv till två på tre år. Framgången kan bero på ett nytt arbetssätt.


Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhusNorrbottens läns landsting

– Vi vill ju tro att vårt riktade suicidpreventionsarbete är anledningen, men vi kan ju inte säga med säkerhet att så är fallet. Men vi har jobbat intensivt, säger Jeanette Nordberg, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin, till Dagens Medicin.

När hon började sin nuvarande tjänst 2014 hade åtta personer begått självmord, och när året var slut hade siffran växt till tolv.

– Jag sa att vi måste granska alla självmord och se vilka bakomliggande orsaker som finns. Vi kunde se några som återkom. En var övergången till öppenvården, berättar hon.

På Sunderby sjukhus mellan Luleå och Boden har man därför inrättat ett speciellt team som ska underlätta patienternas övergång till öppenvården. Det är en del av en ny handlingsplan och en ny arbetsmetod. Meningen är att teamet följer patienterna in i öppenvården vilket bland annat gör att det inte riskerar att bli ett glapp i övergången.

Teamet gör antingen hembesök eller tar emot patienten på sjukhuset. ”Trygg vårdövergång” är ett ledord. En expertgrupp ansvarar för antisuicidplanen och arbetar med att sprida kunskap.

Och förutom arbetet lokalt på Sunderby sjukhus bedrivs ett annat projekt i hela Norrbotten sedan i våras. 40-talet instruktörer ska utbilda vårdpersonal i bemötande av självmordsbenägna patienter. Meningen är att de som utbildats i sin tur ska utbilda andra, och så vidare. Därtill finns ett samarbete som ska involvera Norrbottens kommuner i arbetet med suicidprevention.

Arbetsmodellen på Sunderby sjukhus finns än så länge inte på andra håll i Norrbotten.

Men om det nu är framgångsrikt, ska det inte exporteras till andra sjukhus då?

– Absolut. Är någon intresserad av vårt arbetssätt är vi glada om de får ta del av det och sprider det vidare, säger Jeanette Nordberg.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev