fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Nytt Metoo-upprop sätter fokus på psykisk ohälsa

Publicerad: 7 mars 2018, 12:31

Foto: Thinkstock

Sju av tio som lever med psykisk ohälsa har utsatts för övergrepp. Nu försöker Metoo-uppropet #psykakut sätta ljuset på problemet.

Ämnen i artikeln:

Metoo

LB


Sedan årsskiftet har Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) samlat underskrifter och vittnesmål i ett eget upprop. Men det har varit svårt att nå ut till de berörda.

–Många av de här människorna lever utanför samhället och saknar socialt nätverk, säger Annika Malmqvist, som arbetat länge inom RSMH och nu är hedersmedlem.

I det 20-tal vittnesmål som kommit in hittills i uppropet berättas om övergrepp i familjen, men också av vårdpersonal på låsta avdelningar inom psykiatrin. Det är beröringar av manliga vårdare, våldtäktsförsök och sexuella närmanden. Flera skriver också om hur de inte blivit trodda när de berättat för annan vårdpersonal och chefer. I stället har upplevelserna kopplats till deras mående.

Därför är det många som inte klarar av att delta i uppropet.

– De har blivit så illa behandlade och har så dåligt självförtroende, så det blir för känsligt att berätta, säger Annika Malmqvist.

Enligt studien ”Vi är många” från Kristianstads Högskola om våldsutsatthet bland kvinnor med psykiatriska diagnoser uppger sju av tio att de varit utsatta för någon form av fysiska, sexuella eller psykiska övergrepp.

I tisdags lämnade företrädare för 65 andra upprop över 100 000 namnunderskrifter till jämställdhetsminister Åsa Regnér. Dessutom framfördes sju krav, som företrädarna vill se som löften i årets valrörelse.

Annika Malmqvist hoppas att även #psykakut ska nå fram till beslutsfattarna och inte enbart de politiska.

– Jag hoppas att det kommer att nå dem som är ansvariga för beslut inom vården, polisen och rättsväsendet, säger hon.

RSMH har fyra krav i sitt upprop. Rätt behandling i psykiatrin med bland annat specialiserad traumabehandling, nolltolerans mot sexuella trakasserier eller övergrepp inom psykiatrin, rättssäkra rättegångar så att fler förövare döms, samt bättre ekonomi för personer med psykisk ohälsa. Det sistnämnda handlar om att människor med låg inkomst erbjuds mat eller cigaretter i utbyte mot sexuella tjänster.

Uppropet är öppet för alla som lever med psykisk ohälsa, är anhörig eller som arbetar med gruppen.

Relaterat material

Metoo-undertecknarna vill se sju åtgärder

Vård och omsorg i metoo-upprop

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev