måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Nytt stöd för unga transpersoner öppnar

Publicerad: 7 februari 2023, 07:40

Sverige finns det, enligt Transammans, ungefär 50 000 personer som identifierar sig som trans. Foto: Tim Aro/TT

På tisdagen öppnar Sveriges första nationella samtalsmottagning för unga transpersoner. Det är förbundet Transammans som öppnar en digital mottagning för unga transpersoner och unga som funderar på om de är trans.

Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

T

TT


Trycket förväntas bli högt på den nya mottagningen, med tanke på den utbredda psykiska ohälsan hos unga transpersoner.

”Transpersoner lider mer ofta av psykisk ohälsa och självskadebeteende än den övriga befolkningen och vårdköerna är några av de längsta i landet. Därför är det här en jätteviktig satsning och vi bedömer att trycket på mottagningen kommer bli högt”, säger Tom Summanen, verksamhetschef Transammans i ett pressmeddelande.

I Sverige finns det, enligt Transammans, ungefär 50 000 personer som identifierar sig som trans. De unga transpersonerna löper högre risk att drabbas av till exempel depression. Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten har 57 procent av transpersoner mellan 15 och 19 år haft självmordstankar de senaste 12 månaderna.

”Det är väldigt viktigt med specialiserat samtalsstöd för att möta den här målgruppen och deras behov. Idag finns det en generell kunskapsbrist inom vården kring transfrågor och mer än var fjärde transperson upplever att de har blivit dåligt bemötta inom sjukvården”, säger Tom Summanen.

Läs också: ”Köerna till könsbekräftande vård måste bli kortare”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev