Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Obehandlad bipolär sjukdom kopplas till problematisk graviditet

Publicerad: 27 november 2012, 13:38

Tidigare forskning har visat på samband mellan stämningsstabiliserande läkemedel och graviditetskomplikationer. En ny svensk studie i BMJ pekar dock på att sjukdomen i sig kan vara en väl så stor riskfaktor.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet som följt upp 874 kvinnor med bipolär sjukdom som fött barn under perioden 1 juli 2005 till 31 december 2009.

Studien visar att mödrar med bipolär sjukdom:

■ Oftare än mödrar ur normalbefolkningen var rökare, överviktiga eller hade ett alkohol- eller annat drogberoende.
■ Oftare fick förlösas med kejsarsnitt, suglocka eller tång, oavsett om de var behandlade med stämningsstabiliserande läkemedel eller inte.
■ Mer sällan hade en spontan start på förlossningen, det vill säga att de oftare fick sättas i gång eller föda med kejsarsnitt, oavsett om de var behandlade eller inte.  
■ Hade 50 procent ökad risk att föda för tidigt, oavsett om de var behandlade eller inte.
■ Oftare födde barn med litet skallomfång och oftare födde barn som hade lågt blodsocker  efter födseln, om de inte var behandlade med stämningsstabiliserare.

– Den stämningsstabiliserande behandlingen är alltså troligen inte den enda anledningen till de komplikationer vid graviditet och födsel som tidigare observerats vid bipolär sjukdom, säger läkaren och forskaren Robert Bodén i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Läs hela originalstudien:

 Robert Bodén med flera. Risks of adverse pregnancy and birth outcomes in women treated or not treated with mood stabilisers for bipolar disorder: population based cohort study. BMJ 2012;345:e7085. DOI: 10.1136/bmj.e7085

Relaterat material

Psykosläkemedel knyts till graviditetsdiabetes

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev