Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Obstinat geni ska sätta igång diskussionerna

Publicerad: 14 mars 2012, 12:30

Doktor House som förebild? På psykiatrikongressen i Göteborg i veckan ska den vanartiga tv-läkaren locka ST-läkare att diskutera handledning och etik.


Dr Gregory House är inte den balanserade typen. Men med hjälp av exempel från hans värld hoppas Raffaella Björck, studierektor vid Psykiatri nordväst i Stockholms läns landsting kunna få igång välbehövliga diskussioner om etik, ledarskap och förtroende.

– Vi tar avstamp i några av de rent absurda exempel som finns i tv-serien. Det lär bli en del skratt eftersom det ligger långt från vår egen verklighet, men jag tror det är befriande och öppnar för att diskutera sånt vi inte är så bra på, säger Raffaella Björck, som bland annat vill ta upp hur mycket kompis man ska vara med sin handledare.

Den som stiftat bekantskap med Dr House vet att han är ett dia­gnos-geni som inte drar sig för att till exempel skicka sina under­huggare att bryta sig in i patienternas hem i jakt på sjuk­domens orsaker – som mögel och knark. Eller för den delen avskeda med­arbetarna på fläcken.

Finns det någonting att lära av honom ändå?

– Ja, två saker. Han brainstormar med sina underordnade, visar upp hur han resonerar. Även under­läkarna blir tvungna att visa hur de tänker, och det finns för lite av den sortens öppna resonemang i svensk sjukvård, säger Raffaella Björck.

Och det andra?

– Han kan inte jobba själv. När House kickade sitt team sitter han helt ensam, och kan inte tänka. Men så ser han plötsligt en städare i korridoren som får komma in i rummet och sitta där iklädd vit rock och stetoskop. House behöver bollplank. Även de äldre specialisterna behöver de yngre.

CHRISTINA KENNEDY

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev