Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ökad påfrestning på psykiatrin förväntas

Publicerad: 20 augusti 2020, 05:52

Tillståndet för personer som sedan tidigare lider av psykisk ohälsa väntas förvärras, eftersom coronapandemin leder till ökad isolering, sämre ekonomi och färre kontakter med sjukvården.


Ämnen i artikeln:

SKRCoronakrisen

Det enligt en rundringning som Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) har gjort till sina lokalföreningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– En del har inte kunnat gå till sin ordinarie psykiater för att man inte har vågat gå ut på grund av covid-19. Och det innebär att vi kommer att få se fler som önskar att ta sina liv för man kan inte se någon ände på eländet, säger Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande för RSMH, till radion.

Förbundet har 7 000 medlemmar med erfarenhet av psykisk ohälsa.

Runt om i landet försöker kommuner och regioner att anpassa sig till behoven, men det kommer att bli svårt att möta kraven, enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Jag tror att det här kommer att bli en större påfrestning på våra system än vad vi tidigare haft. Och personer som inte tidigare efterfrågat stöd för psykiatriska tillstånd som nu kommer att göra det, säger Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrifrågor, på SKR.

TT

Ämnen i artikeln:

SKRCoronakrisen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev