tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ökad tillgång till Naloxon

Publicerad: 16 augusti 2019, 12:05

Foto: Photos.com.

17 av 21 regioner kan inom kort erbjuda Naloxon och därmed minska riskerna för död i heroinöverdoser, enligt en ny genomgång.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Bakom genomgången av tillgången på heroin-antidoten ligger Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Råkar man ut för en heroinöverdos så slutar man andas, man hamnar i koma och hjärtstillestånd och kan dö. Den här medicinen som heter Naloxon tar bort effekten av heroinet omedelbart. Man börjar andas igen och överlever överdosen, säger Martin Kåberg, psykiater och överläkare på Beroendecentrum Stockholm till radion.

Han uppskattar att Naloxon använts för att häva 450 heroinöverdoser i Stockholm, som har haft ett naloxonprogram sedan början av 2018.

Möjligheten att införa naloxonprogram, där vården skriver ut naloxon i nässprayform, till personer med beroendeproblematik infördes efter en snabbutredning av regeringen. I oktober i fjol hade bara tre av Sveriges 21 regioner infört ett program, men nu visar alltså radions genomgång att nio regioner har ett program på plats och åtta regioner är i färd med att få ett program på plats.

Naloxon

Följande regioner har inte ett program: Kronoberg, Västernorrland, Värmland och Jämtland/Härjedalen.

Följande regioner har ett program: Stockholm, Uppsala, Skåne, Kalmar, Västra Götaland, Gotland, Västerbotten, Örebro och Jönköping

Följande regioner håller på att införa ett program: Östergötland, Västmanland, Sörmland, Gävleborg, Dalarna, Halland, Blekinge, Norrbotten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev