Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Oklar effekt av psykiatrisatsningar

Publicerad: 16 december 2015, 12:33

Det är svårt att veta vad de senaste 20 årens miljardsatsningar på psykiatrin egentligen har haft för effekt, enligt Vårdanalys.


Myndigheten för vård- och omsorgsanalys lämnar i dag, onsdag, över rapporten ”Psykisk hälsa – ett gemensamt ansvar” till regeringen.

I rapporten slår myndigheten fast att de 16 miljarder kronor som de senaste 20 åren har satsats på psykiatrin också har bidragit till utveckling. Det gäller exempelvis när det kommer till att synliggöra situationen för personer med psykisk ohälsa och utveckling av de stöd som finns i form av patient-, brukar- och anhörigorganisationer.

Å andra sidan anser Vårdanalys att det i stor utsträckning är oklart hur satsningarna påverkar patienterna då målen varit otydliga och svåra att följa upp. ”Datakällor för uppföljning har saknats och tidigare utvärderingar har inte fokuserat på effekterna av insatserna ur ett patientperspektiv”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Vårdanalys konstaterar också att de 16 miljarderna till trots fortfarande kvarstår ”stora utmaningar kring psykisk ohälsa”. Myndigheten nämner att förekomsten av psykisk ohälsa har ökat och att den i dagsläget beräknas stå för omkring 40 procent av de samlade sjukförsäkringskostnaderna.

– För att möta utmaningarna är det nödvändigt att fokus flyttas från de relativt begränsade statliga satsningarna till att hela samhällets resurser används på ett mer effektivt sätt, säger Fredrik Lennartsson, myndighetschef vid Vårdanalys, i pressmeddelandet.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev