Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Oklarheter efter privatisering drabbar psykiatripatienter

Publicerad: 23 juli 2009, 12:36

En miss vid privatiseringen av psykiatrin i sydöstra Stockholm gör att svårt sjuka patienter riskerar att falla mellan stolarna.


Sedan den 1 mars drivs delar av den psykiatriska öppenvården i sydöstra Stockholms län av privata Carema Hjärnhälsan. Slutenvården ligger kvar hos psykiatri sydöst under Stockholms läns landsting.

Problemen uppstår med patienter som ska vårdas inom öppenvården men under tvång. Det juridiska ansvaret för dem ligger på landstinget, samtidigt som behandlingen ska skötas av Carema Hjärnhälsan. Det är en konstruktion som inte har fungerat i praktiken, enligt Dagens Nyheter

– Vi har trott att Carema haft ansvaret för vissa personer samtidigt som de har trott att vi har det, vilket har slutat med att ingen följt upp behandlingen. Det handlar om några av de allra sjukaste patienterna vi har, säger en anonym anställd inom psykiatri sydöst till tidningen.

Oklarheterna gäller inte bara själva vården utan även vilken part som ska ha ersättning för den. Därför arbetar Stockholms läns landsting med att ta fram ett tilläggsavtal.

– Vi har krav på samarbete i våra avtal och fungerar inte det så måste vi anordna ett möte med de inblandade och se om vi kan lösa problemen, säger biträdande sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) till Dagens Nyheter.

Det här är inte första gången som det är turbulent inom psykiatrin i sydöstra Stockholm. Inför privatiseringen i våras rapporterade Dagens Medicins pappersutgåva om att nästan alla läkare valde att sluta. Bakgrunden var en utbredd oro för vad förändringen skulle få för konsekvenser för verksamheten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev