Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Ovanligt att mördare återfaller

Publicerad: 14 April 2008, 11:50

Det är ovanligt med återfallsmördare. Det säger psykiatern Ulf Åsgård angående den 42-åring som erkänt morden på 10-åriga Engla Höglund i Stjärnsund och Pernilla Hellgren i Falun.


Mindre än 10 procent av förstagångsmördarna gör det en gång till. När det gäller den typen av mördare är offren nästan alltid personer som de inte känner. ”Vanliga” mördare är nästan alltid bekanta med offren.

Det säger Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler, till nyhetsbyrån TT. Detta med anledning av den 42-åring som igår, söndag, erkände att han dödat 10-åriga Engla Höglund som polis och allmänhet letat efter sedan hon försvann utanför sin bostad för en dryg vecka sedan.

Mannen erkände också ett annat mord, det på Pernilla Hellgren som hittades strypt i Falun år 2000.

Enligt Ulf Åsgård är återfallsmördarnas offer nästan alltid kvinnor.

– De dödar för dödandets skull. De vill sätta sig i guds ställe och utöva makt över framför allt kvinnor som de inte förstår sig på. Ofta finns det sexuella delar i de här morden, säger han till TT.

Att 42-åringen erkänt två mord gör honom dock inte till en seriemördare. Den vanliga definitionen för en sådan är att han eller hon ska ha dödat minst tre personer vid separata tillfällen. I Sverige finns endast ett fåtal seriemördare.

– Återfallsmördarna drivs av en oemotståndlig lust. Det är ett tvångsmässigt beteende, säger Ulf Åsgård.

Ett relativt färskt exempel på en svensk återfallsmördare är Ulf Olsson. Han dömdes 2005 – mot sitt nekande – för morden på 10-åriga Helén Nilsson och 26-åriga Jannika Ekblad.

Med åtta mord i sin dom är Thomas Quick Sveriges mest omtalade seriemördare. Flera experter tvivlar dock på att han är skyldig till morden, skriver TT.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev