Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Överbelastat när barn avled vid förlossning

Publicerad: 4 mars 2014, 12:25

Under den ödesdigra förlossning som lett till ett åtal vid Eksjö tingsrätt var det oerhört stressigt, enligt en barnmorska som vittnade i tingsrätten i dag.


I dag hörs en barnmorska och tre läkare som var med vid förlossningen då ett barn avled och mamman fick svåra skador i underlivet.

– Det var fruktansvärt mycket att göra den här natten. Den sista natten var jag inkallad som extra barnmorska på grund av hög arbetsbelastning, sade en barnmorska i rätten, rapporterar Smålands-Tidningen.

På förlossningsklinikens whiteboard hade förlossningen markerats som grön, vilket innebär låg risk. Trots att besvären tilltog ändrade ingen markeringen från grön till röd, vilket innebär förhöjd risk. Skälet var att tiden inte räckte till.

– Det var helt enkelt för mycket att göra, sade barnmorskan under rättegång.

Förlossningen pågick i 55 timmar och läkaren som nu står åtalad för vållande till annans död och vållande till kroppssklada gjorde nio försök att få ut barnet med sugklocka och använde även tång två gånger. Enligt åklagaren har läkaren inte följt riktlinjer.

Den åtalade läkaren hördes i rätten igår och förra veckan hördes mamman och pappan till barnet som avled. Rättegången avslutas på torsdag.

Relaterat material

Ansåg risken större med kejsarsnitt

Pappan berättar om förlossningen

Förlossningsläkare ställs inför rätta

Dagens Medicin rapporterar från rättegång

”Vi kommer se mer av det här”

"Jag har omfattande bevisning"

Försvaret förvånat över åtalet

Läkare åtalas för dödsfall

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev