Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Övergrepp mellan patienter på psykklinik

Publicerad: 16 April 2018, 05:47

Polisen har anmält psykiatriska kliniker på Sankt Görans sjukhusområde i Stockholm till Ivo.


Ämnen i artikeln:

Ivo

Polisen riktar skarp kritik mot klinikernas säkerhetsrutiner efter att flera patienter våldtagits och utsatts för mordförsök av andra patienter, rapporterar SVT Nyheter.

De senaste två åren har sju allvarliga händelser inträffat på psyk- och missbruksvårdsavdelningarna på Sankt Görans sjukvårdsområde. Bland annat våldtogs en psykotisk kvinna inne på sitt rum av en manlig patient och på en annan avdelning utsattes en rullstolsburen kvinna för mordförsök genom strypning. I de båda fallen har gärningsmännen dömts i domstol.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har granskat händelserna och ser allvarligt på att utsatta patienter inte skyddas bättre.

– Det har varit brister i säkerheten som har gjort att den här typen av händelser har kunnat inträffa. Det är också allvarligt eftersom det är en så utsatt grupp som vårdas inneliggande, säger Helena Dickson, inspektör på Ivo, till SVT.

På Sankt Göran har man vidtagit en rad åtgärder för att höja säkerheten, vilket Ivo godtagit. Johan Franck, verksamhetschef på Beroendecentrum, säger att man jobbar med säkerhetsaspekterna i verksamheten varje dag, men att situationen i den akuta beroendevården förändrats kraftigt de senaste tio åren.

– Det är fler sökande, tyngre droger och mer psykiatrisk problematik, det ursäktar inte men ger en förklaring till att den här typen av problem uppstår, säger han.

TT

Ämnen i artikeln:

Ivo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev