Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Överläkare på dubbla stolar

Publicerad: 8 februari 2017, 10:47

Han satt i sin läkarroll med på möten där kommunen diskuterade att köpa platser på de behandlingshem där han också är vd.


Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhus

Luleå kommun ska under de senaste fyra åren ha köpt platser på behandlingshem drivna av företaget Libo Care AB för sammanlagt 7,2 miljoner kronor utan upphandling, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten. Vd för företaget är Markus Boman som även är överläkare vid Beroendecentrum vid Sunderby sjukhus i Luleå.

Enligt radion har Markus Boman i sin roll som läkare deltagit vid flera möten med socialtjänsten i Luleå där placeringarna diskuterats. Ett upplägg som Kate Oskarsson, områdeschef för socialförvaltningens vuxensektion i Luleå, enligt radion kallar för ”inte optimalt”.

– Det är ju en jävssituation och det är inte alls bra, säger hon till radion.

Markus Boman uppger att han inte har haft något inflytande över var patienterna placerats och tillbakavisar påståendet att det skulle röra sig om en jävssituation:

– Det stämmer inte eftersom lagstiftningen i Sverige säger att beslut om placeringar om behandlingshem är en fråga exklusivt för socialtjänsten, säger han till radion.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev