söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Papperslösa och asylsökanden erbjuds gratis kbt

Publicerad: 15 september 2015, 05:00

Nu erbjuds papperslösa och asylsökande gratis kognitivbeteende terapi hos Sveakbt. Projektet startades genom en tanke och vilja att hjälpa människor som flytt från krig och katastrofer.


Sveakbt är ett nystartat företag utan kapitalreserver och har därför svårt att skänka pengar till organisationer som arbetar med att hjälpa flyktingar. Istället öppnar Johannes Hatem sin klinik en kväll i veckan, för att erbjuda gratis kognitivbeteendeterapi, kbt, till asylsökande och papperslösa.

– Jag satt och funderade lite, vad jag i kraft av min profession kan hjälpa till med, säger Johannes Hatem, legitimerad psykolog och verksamhetschef på Sveakbt.

I sken av vad som händer i världen just nu, med människor på flykt som söker sig till Sverige, är förhoppningen att kunna göra skillnad för de som får möjlighet till behandling på kliniken.

– Många bär på fruktansvärda minnen, om de inte får behandling så kan det utveckals till posttraumatiskstressyndrom, PTSD. Antingen har de redan det, eller utvecklar PTSD.

Men en poäng är också att vara i framkant och signalera att stora som små företag kan hjälpa till och ta ett socialt ansvar.

– Som företag tycker Sveakbt att vi kan dra vårt lilla strå till stacken och erbjuda det som vi är bra på och det är ju kbt-terapi, det är det vi ägnar oss åt. Kan man då använda sig av den för att hjälpa så finns det ingen anledning att inte göra det.

Sevakbt har kontakt med frivilligorganisationer och det är genom dessa som Johannes Hatem tror att patienterna kommer. Han räknar med att kunna ta emot omkring fyra patienter i veckan.

– Vår kapacitet är väldigt liten i sammanhanget, men vi försöker att göra vårt bästa. Det är ju ett enmansföretag, med konsulter som jag tar in vid behov. Men i praktiken är det jag som kommer att sitta och behandla asylsökande.

En behandling tar i regel mellan tio och femton veckor, men kan variera beroende på problematik. I vanliga fall tar Johannes Hatem emot patienter med stress och stressrelaterad problematik, så som ångest och depression.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev