onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Patienter tvingas betala oönskad vård

Publicerad: 26 juli 2018, 13:19

De ekonomiska villkoren för tvångsvårdade patienter ser olika ut i landstingen – men på de flesta håll blir patienten betalningsskyldig.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingSlutenvård

Enligt lag ska dygnsavgiften för offentligt vård ligga på högst 100 kronor. För psykiatrisk slutenvård har 8 av 21 landsting avskaffat patientavgiften, men de flesta landsting tar fortfarande ut en kostnad, visar en sammanställning av Sveriges Radios Ekot-redaktion. Det framkallar upprörda känslor hos Anna-Clara Skogholt, ambassadör för föreningen Hjärnkoll. Hon har tvångsvårdats i flera omgångar under fyra års tid och säger sig ha betalat minst 25 000 kronor för tvångsvården.

– Det är sjukt att man ska behöva betala för det. Vårdas man med tvång är det i sig en kränkning för individen. Det är motsägelsefullt att man ska betala för till exempel tvångsmedicinering eller för att inte få gå ut, säger hon till Ekot.

Ett landsting som nyligen gjort tvångsvården kostnadsfri är Stockholms läns landsting. Jessica Ericsson, liberalt landstingsråd i Stockholm, tycker att fler borde ta efter och slopa avgiften.

– Vi vet att det här handlar om de patienter som är absolut mest ekonomiskt utsatta. Då blir det horribelt att ta betalt, säger hon till Ekot.

De resterande sju avgiftsfria landstingen är Norrbotten, Kalmar, Jämtland-Härjedalen, Östergötland, Halland, Västra Götaland och Värmland.

Relaterat material

Behåller avgift för tvångsvård

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev