Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Patienter utan uppehållstillstånd fastnar i rättspsykiatrin

Publicerad: 15 augusti 2017, 12:22

Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

De har ingen bostad och kan därför inte skrivas ut. På flera håll i landet har utvisningsdömda patienter fastnat i rättspsykiatrin.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten sitter det i dagsläget fyra patienter på Rågårdens rättspsykiatriska klinik som inte kan skrivas ut. Patienterna är alla dömda till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och till utvisning, då de är utländska medborgare och saknar uppehållstillstånd i Sverige.

Tanken är egentligen att den psykiatriska öppenvården ska ta över patienternas vård när de inte längre är i behov av slutenvård.

– De kommer aldrig vidare till öppenvården eftersom de inte får någon bostad. Vi får därför inte ut dem från Rågården över huvud taget, säger verksamhetschefen Alessio Degl' Innocenti till tidningen.

Då patienterna inte är mantalsskrivna i Sverige har de ingen hemkommun och därför ingen kommun som kan ta bostadsansvaret. Och när Rågårdens kuratorer kontaktar ambassaderna i de länder som patienterna kommer ifrån blir svaret att det oftast inte går att fortsätta vården i hemlandet.

Därför är patienterna kvar inom rättspsykiatrin. En av patienterna ska ha suttit där i år och varje vårddygn kostar omkring sju tusen kronor per patient. Enligt Göteborgs-Postens rundringning har flera andra rättspsykiatriska kliniker i landet liknande problem, även om de inte är av samma omfattning som vid Rågården.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev