Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Patientföreningar varnar för bantad psykiatri i sommar

Publicerad: 20 juli 2009, 13:26

Nedskärningarna inom den psykiatriska vården under sommaren kan få ”katastrofala följder”, enligt flera patientföreningar.


Det är Sveriges Radios Ekoredaktion som har gjort en enkätundersökning bland 14 av landets landsting. Resultaten visar att bemanningen inom den psykiatriska öppenvården minskas med mellan 30 och 50 procent under högsommaren. Sex av landstingen stänger minst en slutenvårdsavdelning och låter patienterna flytta tillfälligt.

Den vanligaste motiveringen till neddragningarna är svårigheter att hitta sommarvikarier.

– Det är ett problem för vår klinik och det är ett problem för alla andra kliniker i landet att man inte kan få tag i utbildad personal. Nu lyckas vi lösa det genom att reducera verksamheten och det har fungerat än så länge. Vi får vara glada för det, säger Johan Björck, verksamhetschef för den psykiatriska kliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, till Ekot.

Johan Björcks verklighetsbeskrivning delas inte av alla. Ekot har intervjuat flera representanter för patientföreningar som riktar skarp kritik mot nedskärningarna.

– För enstaka individer kan det bli katastrofala följder. Många människor som är psykiskt sköra känner en starkt ökad stress på sommaren därför att det är då man ska vara något så när glad och ha det något så när bra. Det är en del som blir försämrade, säger patient- och anhörigföreningen Balans ordförande Torsten Kindström.

Relaterat material

Professor kritiserar medias rapporter om neddragningar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev