Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Patientorganisationer tar gemensam ställning för KBT

Publicerad: 9 oktober 2009, 12:37

Psykiatrins debattörer tjafsar med varandra men glömmer patienterna. Det skriver företrädare för sju patientorganisationer i en kritisk debattartikel.


Den 4 mars i år presenterades Socialstyrelsens nya riktlinjer om att kognitiv beteendeterapi, KBT, ska vara förstahandsvalet vid behandlingen av de flesta ångest- och depressionstillstånd. Läkemedel ska endast användas i andra hand. Rekommendationen är kontroversiell och har lett till en omfattande debatt inom den psykiatriska vården.

Nu ger sig patientföreningarna in i diskussionen. Företrädare för sju organisationer anklagar de olika lägren för att ha glömt bort dem som debatten borde handla om.

Patienterna och deras anhöriga har reducerats till bifigurer som bara har att vänta och se vad de stora elefanterna kommer fram till i sitt inbördeskrig. Detta är en roll som vi självfallet inte accepterar , skriver de i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag, fredag.

Artikeln har undertecknats av företrädare för organisationerna Svenska OCD-förbundet Ananke, Ångestsyndromsällskapet, Suicidprevention och efterlevandes stöd, Riksföreningen anorexi/bulimi-kontakt, Attention, Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende samt Föreningen Balans. De tar ställning för Socialstyrelsens rekommendationer och vill se mer KBT inom den psykiatriska vården.

Läs debattartikeln:

 Inför riktlinjerna mot depression  (i Svenska Dagbladet)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev