onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Personalens anmälningar om våld följdes inte upp

Publicerad: 22 september 2015, 12:26

Vid flera tillfällen har personalen vid psykiatriska kliniken i Malmö anmält övervåld och trakasserier mot patienter utan att ledningen gått vidare.

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Det vittnar flera tidigare anställda om i tidningen Sydsvenskans granskning av psykiatrin i Skåne. Tidningen har gått igenom avvikelserapporter, händelseanalyser, rapporter och interna dokument från psykiatrin i Region Skåne.

I samband med tidningens granskning har personal som tidigare arbetat vid kliniken hört av sig. De beskriver bland annat hur de försökt att anmäla händelser av övervåld och trakasserier gentemot patienter, men att det inte följts upp.

De allvarligaste vittnesmålen kommer från en och samma avdelning - den psykiatriska intensivvårdsavdelningen, piva, i Malmö. Där vårdas de svårast sjuka patienterna som lider av psykoser och personlighetsstörningar. Många av dem har självmordstankar.

En anonym skötare berättar till exempel om hur en ung kvinna med svår ångest hånades när hon bad om lugnande medicin. Enligt skötaren tillfrågades även patienten om hon var efterbliven då att hon inte lyckats ta livet av sig, trots flera försök.

Sedan 2011 har piva i Malmö gjort 106 avvikelser, samtidigt som motsvarande avdelning i Lund gjort 376 anmälningar under samma period.

Enligt psykiatriledningen i regionen kan det vara svårt att jämföra avvikelser mellan avdelningar, eftersom händelser kring en enstaka patient kan leda till flera avvikelser.

– Jag tror att man måste ha en diskussion med de inblandade, om man inte uppmuntrar kulturen med att skriva avvikelser. Det är viktigt att ta upp vid introduktionen, säger Katarina Viebke, divisionschef för psykiatrin i Skåne till Sydsvenskan.

Relaterat material

Ivo kritiserar Regions Skånes psykiatri

Bättre introduktion ska lösa problemen med psykiatrin

Efter kritiken – ny chef ska styra upp psykiatrin i Malmö

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev