Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Polis sköt knivman på psykmottagning

Publicerad: 28 december 2015, 07:17

UPPDATERAD.Tre personer knivskars vid lunchtid på annandagen på en psykiatrimottagning i Göteborg. Avdelningen stängs i veckor framöver.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

Den misstänkte gärningsmannen sköts av polis.

Offren — två patienter och en anställd — fördes till sjukhus, liksom den misstänkta gärningsmannen.

En man i 45-årsåldern blev allvarligt skadad, men på måndagen var läget stabilt. För en kvinna och en man är stabilt, medan en kvinna i 30-årsåldern har kunnat skrivas ut från sjukhuset, enligt Sahlgrenska universitetssjukhusets kommunikationsdirektör Joakim Kenndal.

Den misstänkte var patient på kliniken, en psykosmottagning i Göteborg med både öppen och sluten vård.

Vid halv tolvtiden på annandagen fick polisen larm om att en person hade blivit knivskuren på kliniken.

– Polisen åkte till platsen och där fanns mycket riktigt en skadad person, men även gärningsmannen som var beväpnad. Poliserna tvingades skjuta verkanseld, säger polisens presstalesperson Jenny Widén.

Ytterligare två skadade personer hittades i lokalerna. Den misstänkte ska även ha skadat sig själv innan polisens skott.

Sex patienter och fyra eller fem anställda befann sig på mottagningen.

– Just nu är den slutna avdelningen stängd och den kommer att vara det minst fram till mitten av januari. Vi har sagt att vi ska avvakta helgerna innan vi bestämmer exakt hur länge den ska vara stängd, säger Joakim Kenndal till Dagens Medicin.

Alla i personalen har, via telefonsamtal från chefer, fått ta del av vad som hänt på mottagningen. De har också kallats till ett krismöte som hålls i dag. Redan samma dag som händelsen inträffade fanns krisstödsgrupper på plats.

– Det finns rutiner för sådant här och krisstödsgrupperna är ganska vana vid sådant här, säger Joakim Kenndal.

Men det här är väl ändå en ganska extrem händelse?

– Jo, det är klart, men de här personerna är experter på området.

Händelsen kommer också att anmälas till Arbetsmiljöverket och som lex Maria. Därutöver påbörjar sjukhuset snart en egen händelseanalys av det inträffade.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om personalflykt från en psykiatrisk akutmottagning på grund av våldsamma patienter. Men Joakim Kenndal vill inte dra några paralleller.

– Nej, de här är ju för vårdpersonalen kända patienter, en helt annan typ av avdelning.

Sineva Ribeiro, ordförande i fackliga Vårdförbundet, säger att det är svårt att förebygga allt hot och våld inom vården. Men hon vill att arbetsgivarna ökar bemanningen under helger som julen, när många ensamma människor mår extra psykiskt dåligt.

– Jag tror att det är tvärtom i vården i dag. För det första har vi alldeles för få utbildade psykiatrisjuksköterskor på plats och sedan tror jag att man drar ner så mycket man bara kan för att så många som möjligt ska vara lediga, säger Sineva Ribeiro.

En förundersökning om försök till mord har inletts. Samtidigt utreder Särskilda åklagarkammaren om polisen handlat rätt som öppnat eld.

– Man har rutinmässigt inlett en förundersökning om tjänstefel. Men det finns ingen misstänkt, säger Helena Ekstrand, biträdande informationsdirektör vid Åklagarmyndigheten.

CHARLOTTA KJELLBERG/DAGENS MEDICIN, CARL V ANDERSSON/TT, TOMAS BENGTSSON/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev