Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Polisen slipper inte undan handräckning

Publicerad: 13 februari 2015, 12:21

Foto: Kristoffer Thessman

Helst vill polisen inte köra tvångsvårdade patienter mellan sjukhus. Lagen säger dock annorlunda.


Polismyndigheten har tillsammans med flera landsting utarbetat samverkansavtal för de händelser där psykiatrin behöver hjälp att transportera tvångsvårdade patienter, så kallad handräckning. Förutsättningarna för polisens medverkan finns också reglerad i lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT.

Nu har dock befäl inom polisen börjat ifrågasätta om det verkligen är polisens ansvar att hjälpa till vid de handräckningar som handlar om transporter av patienter mellan olika sjukhus.

”Detta borde vara någonting som landstingen skall svara för själva”, skriver Linda Olsson, jurist vid Polismyndighetens rättsavdelning, i ett mejl till Socialstyrelsen där hon också frågar om den andra myndighetens syn på saken.

Socialstyrelsens jurist Anders Kring gör däremot en annan tolkning av tvångsvårdslagstiftningen. I sitt svar skriver han att det faktum att en patient redan befinner sig på en vårdinrättning ”… måste inte nödvändigtvis betyda att 47 § andra stycket LPT inte är tillämplig utan man måste titta på förutsättningarna i det enskilda fallet”.

Och lägger sedan till:

”Till saken hör att tvångsvården inte får använda tvångsåtgärder utanför sjukvårdsinrättningen”.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev