Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Privatisering ska stärka psykiatrin i Östergötland

Publicerad: 11 juni 2010, 10:00

Ett 50-tal anställda berörs när Landstinget i Östergötland låter två privata vårdföretag ta över stora delar av den psykiatriska vården.


Beslutet fattades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde i går, torsdag. Capio Psykiatri tar över verksamhet i Norrköping och Linköping medan Redakliniken får motsvarande uppdrag i Kinda, Ydre och Åtvidaberg.

Tillsammans får de två vårdföretagen ansvar för ungefär en tredjedel av den psykiatriska öppenvården för vuxna i östra och centrala Östergötland.

– Syftet är att öka valfriheten och tillgängligheten till den psykiatriska vården för patienterna. Vi hoppas också att de privata aktörerna ska vara en stimulans i den fortsatta utvecklingen av psykiatrin i länet, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lasse Pettersson från partiet Vrinnevilistan i ett pressmeddelande.

Avtalet med vårdföretagen börjar gälla den 1 januari 2011 och varar i tre år. Alla anställda inom de berörda verksamheterna kommer att erbjudas anställning av Capio Psykiatri eller Redakliniken.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev