Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Professionerna splittrade kring kritiken av riktlinjer

Publicerad: 17 januari 2017, 08:04

Hans-Peter Mofors, ordförande Svenska psykiatriska föreningen, Anders Wahlberg, ordförande i Sveriges psykologförbund.

Foto: Pressbild/Johan Paulin

Det är bra med en diskussion om riktlinjerna, men fel att kalla dem "enfaldiga". Det anser ordförandena för Sveriges psykiater och psykologer.


Ämnen i artikeln:

ÅngestDepression

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om den kritik som nyligen riktades mot Socialstyrelsens förslag på nya riktlinjer för behandling av depression och ångest. 17 nordiska psykoterapiforskare ställde sig i en debattartikel i Dagens Nyheter kritiska till att det i riktlinjerna inte fokuseras mer på psykoterapi och att Socialstyreslen ensidigt lyft fram kognitiv beteendeterapi, KBT, före psykodynamisk terapi.

”Problemet är att enfald håller på att ersätta mångfald”, skrev debattörerna.

Hans-Peter Mofors, ordförande i Svenska psykiatriska föreningen, anser att det är bra att det finns en möjlighet att diskutera förslaget på nya riktlinjer. Men föreningens ståndpunkt är dock att effekten av psykoterapi vid svår depression är begränsad.

– Här har biologiska metoder som läkemedel, elbehandling och repetetiv transkraniell magnetstimulering en överlägsen effekt. Vid lindrig till måttlig depression är effekten av både biologiska och psykologiska metoder mer jämställd. Mest sannolikt bäst effekt när dessa kombineras, säger han till Dagens Medicin.

Debattörerna i DN anser att Socialstyrelsen använt fel kriterier när myndigheten tagit fram förslaget på de nya riktlinjerna.

– De som har skrivit debattartikeln vill att man beaktar annan forskning som är gjord med andra kriterier än att studierna exempelvis ska vara dubbelblinda och kontrollerade. Men det är det som gäller för SBU, Socialstyrelsen och Läkemedelsverket. Det är ändå så man gör när man utvärderar behandlingsmetoder.

Svenska psykiatriska föreningen står bakom Socialstyrelsens metodik och tycker också att det är bra att riktlinjerna nu går ut på remiss.

Men ni skriver inte under på att riktlinjerna skulle vara ”enfaldiga”?

– Nej. De känns genomarbetade.

Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg välkomnar också en debatt kring de nya riktlinjerna och säger att en del av dem som skrivit debattartikeln också finns med bland de referenspersoner som förbundet ska använda när det tar beslut om sitt remissvar.

– Jag tror att det finns en risk att vi hamnar i antingen svart eller vitt. Det är en jätteviktig artikel som har skrivits nu. Vi har i dag utbildningar i psykologisk behandling inom ett ganska brett område och det är otroligt viktigt att vi tar vara på all den kompetens som finns, så länge vi arbetar med evidensbaserad praktik, säger Anders Wahlberg.

Finns det någon diskussion kring vilken behandlingsmetod som är mest effektiv vid svår depression?

– Det finns ingen tveksamhet från vår sida att använda biologisk behandling. Men forskarna här skriver om psykoterapi i kombination med läkemedel. Och det finns nog ingen som säger att vi inte ska använda läkemedel, däremot kan man fundera om psykoterapi i kombination med läkemedel.

Finns det forskningsstöd för det?

– Det är jag inte den bästa att svara på. Tittar man däremot i artikeln så säger de att kombinationsbehandlingen utvärderats i välkontrollerade studier. Och det här är depressions- och terapiforskare och jag får ju lita på dem.

Relaterat material

Socialstyrelsen avvisar forskarkritik mot riktlinjer

Magnetströmmar kan bota depression

Ämnen i artikeln:

ÅngestDepression

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev